Najboljši vodič o pilicah za nohte – PODROBNO O PILICAH

Nekaj, kar je pogosto spregledano, vendar je eno najpomembnejših orodij za nohtne stiliste, je pilica za nohte. Pilice za nohte se zdijo kot preprosto orodje, mnogi napačno verjamejo, da bo katera koli pilica za nohte opravila delo. Vendar pa pri delu s pilicami za nohte obstajajo nekateri različni vidiki, ki jih morate poznati in upoštevati, tako pri oblikovanju naravnih nohtov, kot tudi pri umetnemu nohtu in pri sami pilici. Ta vodič vam ne bo samo pojasnil tehničnih podrobnosti, ampak vam bo na koncu tudi priporočil, katero pilico izbrati za vsako opravilo.

V blogu bomo pregledali:

 • Kaj je granulacija?
 • Kakšna je razlika med pilicami in bufferji?
 • Kakšen pomen ima oblika pile?
 • Katero granulacijo izbrati?
 • Ali je kakovost pile pomembna?
 • Kako očistiti in razkužiti vaše pilice za nohte.
 • Ali je potrebno zamenjati pilice za nohte?

KAJ JE GRANULACIJA?

Prepričani smo, da ste videli številke na praktično vsaki pilici, ki je na voljo na trgu. A kaj te številke pomenijo? Številke se nanašajo na to, kako groba je granulacija na površini pilice za nohte. Natančneje pa povejo, kako velika so posamezna zrna, saj številka pove, koliko zrn je nanešenih na en kvadratni centimeter. Manjša zrna pomenijo, da se jih več nanešenih na en kvadratni centimeter, kar pomeni višjo granulacijo ali gladkost. Če sta obe številki enaki, imata obe strani enako granulacijo – če pa sta številki različni, potem ima ena stran drugačno granulacijo od druge.

Na primer, pilica z granulacijo 100/100 pomeni, da imata obe strani enako granulacijo. Pilica z granulacijo 100/180 pa ima eno stran z mehkejšo granulacijo od druge. Ko to vemo, lahko jasno razumemo, katera pilica je bolj groba in katera bolj nežna:

Višja številka pomeni bolj fino granulacijo.

Nižja številka pomeni bolj grobo granulacijo.

Predstavljajte si 1 kvadratni centimeter, ki je napolnjen z 100 zrni; ta bo zelo hrapav. Če pa vzamete 1 kvadratni centimeter in ga napolnite z 240 zrni, bo veliko bolj gladek, zato višja granulacija manj vpliva na površino nohta, manj materiala se odstrani med piljenjem, in po piljenju ostane bolj gladka površina nohta.

KAKŠNA JE RAZLIKA MED PILICAMI IN BUFFERJI?

Material med dvema stranema pilice, imenovan tudi jedro ali osnova, ima velik pomen za končni rezultat. Trše in manj gibljive ko je jedro, več energije se prenese iz vaše roke neposredno na območje med pilico in nohtno ploščo, kar ima za posledico močnejši učinek. Zato je smiselno združiti trdo jedro z nizkimi granulacijami, saj želite odstraniti več materiala in učinkovito delati brez potrebe po premočnem pritisku, ki bi lahko škodoval vaši roki, roki ali ramenu pri delu več ur na dan.

Če pa želite nohtni plošči dati visok sijaj in zato delati z visoko granulacijo, je bolje delati z mehko osnovo, ki absorbira in izravna raven energije, ki jo prenesete na pilico. To imenujemo poliranje nohta, zato zelo debele, mehke in gobaste pilice imenujemo tudi bufferji. Bufferji so bolj gibljivi in nežnejši, idealni za poliranje izdelka ali naravnega nohta, odvisno od granulacije. Tako na primer pilica z granulacijo 180 deluje drugače na nohtni plošči, odvisno od tega ali je pilica ali buffer, saj je količina prenesene energije iz vašega dela drugačna.

KAKŠEN POMEN IMA OBLIKA PILICE?

Oblika vaše pilice za nohte ima različne funkcije, povezane z vrsto piljenja, ki ga opravljate.

Ravna: Ravna pilica za nohte je dobra za poravnavo stranskih sten in konice nohta, da dosežete vitek izgled nohta. Ravne pilice z visoko granulacijo (240 grit) se ponavadi uporabljajo za oblikovanje naravnih nohtov

Ovalna: Ovalna oblika ima zaobljene strani na obeh straneh in je idealna za spodnje območje nohta, okoli obnohtne kožice. Poleg tega je širša pilica za nohte, zato obdela večjo površino nohta.

Banana: Oblika banane je idealna za uporabo v območju obnohtne kožice, saj je oblika zaobljena, da se izognete ostrih linijam in preobremenitvi zapestja.

Polmesec: Najpopularnejša oblika pilice polmesec je kombinacija ravne in banane, zato lahko pilite v obeh dolgih potezah, da poravnate stranske stene in konico nohta, hkrati pa ima ukrivljenost, ki se popolnoma prilega obnohtni kožici in omogoča mehke in natančne poteze ob obnohtni kožici.

KATERO GRANULACIJO PILICE IZBRATI?

Pilice:

Granulacija 100: Uporabite granulacijo 100 za podaljške, odstranjevanje odvečnega gela pri korekciji in za krajšanje. Granulacija 100 se lahko uporabi tudi za odstranjevanje morebitnega odvečnega izdelka na novo oblikovanem nohtu,

Granulacija 150: Granulacija 150 je primerna za korekcijo in krajšanje debelejših podaljškov. Enako kot granulacija 100, se granulacija 150 lahko uporablja tudi za odstranjevanje morebitnega odvečnega izdelka na novo oblikovanem gel ali akril nohtu.

Granulacija 180: Granulacija 180 je najbolj primerna za pripravo nohtne plošče kadar podaljšujemo z gelom ali akrilom. Granulacijo uporabljamo kadar potrebujemo natančno ali minimalno oblikovanje akril in gel nohtov.

Granulacija 240: Granulacija 240 se uporablja za krajšanje naravnega nohta in njegovo oblikovanje. To je mehkejša pilica, namenjena naravnim nohtom. Če uporabljate granulacijo 240, ste prepričani, da lahko pilite po prostem robu nohta (naprej IN nazaj), ne da bi ga uničili. Piljenje z grobo pilico na prostem robu nohta lahko uniči vez med keratinskimi celicami, ki naredi noht porozen, tako da se loči v plasteh.

BUFFERJI:

Granulacija 100 buffer: Granulacija 100 buffer je idealna za poliranje površine podaljška, za glajenje ostrih linij in globljih nepravilnosti.

Granulacija 180 buffer: Granulacija 180 buffer je mehkejša od granulacije 100 in je idealna za poliranje površine gela, brez večjih nepravilnosti. Površina, ki je polirana z granulacijo 180 je pripravljena na premaz z zaključnim gelom

Granulacija 240 buffer: Granulacija 240 buffer se uporablja za odstranjevanje sijaja s naravnega nohta in za odpravljanje ostrine robov.

Granulacija 2.400-12.000 buffer: Buffer za visoki sijaj, namenjena visokemu poliranju tako umetnih kot naravnih nohtov. Zagotavlja sijoč “moker videz”.

ALI JE KAKOVOST PILICE POMEMBNA?

Da, pilica za nohte lahko izboljša ali poslabša kakovost vaše storitve, še posebej, če vi ali vaša stranka pazite na podrobnosti. Kakovost pilice za nohte ni pomembna samo zaradi tega, kako dolgo traja, ampak predvsem zaradi tega, kako zanesljivo lahko zaupate granulaciji in kakovostnemu končnemu rezultatu vašega piljenja.

Kameni prah in velikost granul:

Kot je bilo že omenjeno, se granulacija določa glede na število zrn, ki se prilega skozi kvadratni centimeter filtra. Pomembna ni le velikost posameznega zrna, temveč tudi to, kako zelo se velikosti zrn lahko razlikujejo (enakomernost), kar bi moralo biti nadzorovano s standardom industrije. Eden najstarejših, najvišjih in najbolj spoštovanih standardov je japonski industrijski standard (JIS), ki ne določa le velikosti zrn, temveč tudi enakomernost. Na primer, pri pilici z granulacijo 180, izdelani v skladu s standardom JIS (ali standardom japonske kakovosti), lahko zagotovite, da je velikost granulacije natanko 70 mikronov (en mikron je enak tisočink milimetra), medtem ko pri nekontroliranih pilicah granulacija morda znaša v povprečju 180, vendar se velikosti zrn lahko razlikujejo tudi za 10 do 20% (140 – 220 granulacija), kar povečuje tveganje, da bo ob piljenju noht ostal z neenakomerno površino, ne glede na vaše veščine upravljanja s pilico.

Kakovost brusnega papirja:

Pomembna je tudi kakovost brusnega papirja, ki drži zrna. Bolj enakomerna in gladka površina papirja omogoča bolj enakomerno nanašanje lepljive plasti, ki tvori osnovo za kameni prah. Po drugi strani pa želite tudi papirno plast, ki je močna in trpežna, saj to podaljša življenjsko dobo pilice. Proizvodnja zelo tankih, a hkrati močnih in trpežnih papirjev z visoko gladko površino ni enostavna. To zahteva visoko raven znanja in visoke standarde, zato visokokakovostni proizvajalci pilic skrbijo za skrbno izbiro papirja.

Lepilo:

Kameni prah je treba nanesti zelo enakomerno na brusni papir, ne samo za izboljšanje kakovosti rezultata piljenja, ampak tudi za izboljšanje trajnosti pilic za profesionalno uporabo, saj neenakomerna plast kamnitega prahu poveča tveganje za drobne okvare storitve. To zahteva, da se lepljiva plast nanese zelo enakomerno in gladko. Lepljiva plast na pilicah, izdelanih po japonskem standardu, se nanaša z uporabo posebne naprave, ki zagotavlja enakomerno, enotno in dosledno nanašanje adhezijske plasti v skladu s standardom JIS, medtem ko se adhezijska plast pri pilicah korejske in kitajske kakovosti pogosto nanaša ročno, kar povečuje tveganje za neenakomerno granulacijo in s tem zmanjšuje kakovost piljenja in predvsem krajšo življenjsko dobo pilice.

KAKO OČISTIMO IN RAZKUŽMO PILICE ZA NOHTE?

Uporaba pilic v salonu

Priporočljivo je, da pilico uporabljate le za eno stranko med razkuževanjem, da se izognete prenosu bakterij ali virusov med strankami. Nekateri saloni imajo celo osebne pilice za svoje stranke. Ko uporabljate pilice v salonu, je zato dobra ideja, da imate več kompletov pilic. Tako lahko za vsako stranko uporabite čisto, razkuženo pilico in nato vzpostavite rutino za čiščenje. Kljub temu da saloni za vsako stranko uporabljajo osebne pilice, jih je še vedno treba vzdrževati s čiščenjem, da se prepreči prehitra obraba.

Vzdrževanje vaših pilic

Vse pilice (razen lesenih) je treba očistiti in razkužiti. Najpogostejši razlog, da se pilica počuti “uporabljeno”, je kopičenje prahu med granulacijami, in veliko strokovnjakov za nohte svoje pilice zavrže, še preden bi bilo to potrebno, saj ne vedo bolje. Če dobro skrbite za svoje pilice, bodo trajale veliko dlje in bodo učinkovitejše pri uporabi, kar vam bo omogočilo hitrejše delo v salonu. Zato je priporočljivo, da vzpostavite tedensko (ali dnevno) rutino razkuževanja za svoje pilice.

Kako pravilno očistiti pilice in krtačo za prah?

 1. Očistite prah z obeh strani pilic. To naredite tako, da ju prečistite s trdo nohtno krtačko.
 2. Pilice in krtačo za prah sperite v toplo milnico in vodi ter ju pustite v vodi 2-3 minute.
 3. Pustite, da se posušijo, na primer na brisači – ali jih posušite s brisačo.
 4. Razkužite krtačo za prah in obe strani vsake pilice z razkužilom.
 5. Pustite, da se posušijo.
 6. Popolnoma očiščene in razkužene pilice in krtača za prah so pripravljene za uporabo.

Shranjujte jih v zaprtih vrečkah ali posodah, stran od prahu, da se ne kontaminirajo pred uporabo.

PONUDBA PILIC:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Vpišite željeno besedilo.

Za najboljšo izkušnjo pri LNS uporabljamo piškotke. Prosimo, sprejmite pogoje za nadaljevati. Preberi več.